Biznes

Kasy fiskalne w restauracjach

Jak w przypadku każdej firmy usługowej, właściciele restauracji, kawiarni czy pubów maja obowiązek posiadania kasy fiskalnej oraz odprowadzania podatku dochodowego. Nieposiadanie kasy może grozić poważnymi konsekwencjami finansowymi. Jaką kasę wybrać, aby korzystanie z niej nie przysparzało problemów?

W przypadku restauracji konieczne jest dobranie kasy, której nauka obsługi nie zajmie wiele czasu, a jednocześnie zapewni ona wszelkie niezbędne funkcje w tym miejscu pracy. W restauracji nie sprawdzi się mała kasa fiskalna – nie posiada ona wielu przydatnych atrybutów. Najlepsze będą kasy średnie i duże, dodatkowo zgrane z czytnikiem kart, drukarką fiskalną czy monitorem. Specjalistyczne oprogramowanie w dużych kasach fiskalnych pozwala na znacznie szybszą obsługę oraz tworzenie poziomów dostępu: dla kelnerów, kasjerów, managerów, właścicieli.

Kasy – możliwościami

Jakie możliwości dają średnie i duże kasy fiskalne? Przede wszystkim można zapisać w jej pamięci kilkaset pozycji produktowych. Dzięki temu paragony są czytelniejsze i znacznie łatwiej zorientować się, jaki produkt został sprzedany. Kolejna istotna sprawa to olbrzymia pamięć wirtualna, która przechowuje paragony nawet do kilku lat. To istotne w razie kontroli skarbowej.
Czytaj więcej na kotrak.pl.

Tagi