Dom i Wnętrze

Spiżarnia w kuchni. Jak ją zaaranżować?

Pięknie zaaranżowana kuchnia, w której można przyrządzać pyszne potrawy i spożywać je razem z rodziną czy przyjaciółmi to dopiero początek tworzenia idealnej przestrzeni do gotowania. Dobrze jest również wygospodarować miejsce do przechowywania różnego rodzaju składników, przetworów i narzędzi kuchennych. Dowiedz się, jak urządzić spiżarnię, aby była praktyczna i jak najlepiej odpowiadała na Twoje potrzeby. 

Spiżarnia w kuchni – co powinno się w niej znaleźć?

Nowoczesna kuchnia to marzenie wszystkich miłośników sztuki kulinarnej oraz tych, którzy chcą posiadać przestrzeń w domu do spędzania czasu z innymi domownikami. Aby zachować estetyczny wygląd pomieszczenia kuchennego, warto zadbać o to, by wszelkie składniki i produkty kuchenne posiadały swoje miejsce. Właśnie dlatego warto wygospodarować nawet najmniejszą przestrzeń, która posłuży za spiżarnię. Dzięki temu zbędne rzeczy nie będą się gromadziły na blacie kuchennym. Stworzy się także dodatkowa przestrzeń do zagospodarowania podczas samego gotowania. Spiżarnia w kuchni jest również idealnym miejscem do przechowywania rzadko wykorzystywanych sprzętów AGD. Na widoku nie powinny znajdować się także nieużywane na co dzień garnki, patelnie oraz inne naczynia kuchenne. 

Jak wygospodarować miejsce w kuchni na spiżarnię?

W zależności od tego, jakiej wielkości mieszkanie się posiada, istnieje wiele sposobów na wygospodarowanie w nim miejsca na spiżarnię. 

    • Ukryta spiżarnia w kuchni – to rozwiązanie dla osób, które nie mają dodatkowego miejsca na osobną spiżarnię. W takim przypadku miejscem do przechowywania może stać się szafa kuchenna. Na dolnych półkach można umieścić sprzęty AGD, a na wyższych produkty spożywcze. Nawet minimalnie wprowadzona organizacja w kuchni przyczynia się do zwiększenia porządku.
  • Drzwi do spiżarni w kuchni – miejsce na spiżarnię można wygospodarować poprzez oddzielenie pomieszczenia np. za pomocą drewnianych drzwi. Umożliwią one wygodne przemieszczanie się pomiędzy kuchnią a spiżarnią. Takie rozwiązanie sprawdzi się najlepiej w przypadku dużej kuchni.
  • Dodatkowe pomieszczenie – świetnym pomysłem na posiadanie miejsca do przechowywania różnego rodzaju przetworów, produktów i sprzętów kuchennych, jest przeznaczenie dodatkowego pokoju w domu lub mieszkaniu i umieszczenie w nim spiżarni. Dotyczy to głównie osób, które posiadają bardzo duże przestrzenie i ogromną liczbę pomieszczeń. 

Jeżeli spiżarnia ma się znajdować w osobnym pomieszczeniu niż kuchnia, to warto zadbać o to, aby znajdowała się w jej pobliżu. Ułatwi to przemieszczanie się, a przenoszenie ciężkich sprzętów lub słoików z przetworami nie będzie wymagało nakładu dużej ilości czasu i energii. Warto również pamiętać o tym, aby wnętrze spiżarni zapewniało optymalną temperaturę dla wszystkich przechowywanych produktów. Najlepiej, jeżeli pomieszczenie znajduje się w północnej części budynku. Niektórzy decydują się także na zagospodarowanie piwnicy, w której jest chłodno i nie ma dostępu do światła dziennego, co zapewnia lepsze przechowywanie produktów. 

Jak urządzić spiżarnię? 

Duże pomieszczenia umożliwiają nieco większe możliwości co do zagospodarowania całego wnętrza. Przemyślane umeblowanie może jednak zapewniać wystarczającą ilość miejsca do przechowania najpotrzebniejszych rzeczy nawet w przypadku małej spiżarni. W każdym takim wnętrzu niezbędne są:

  • półki,
  • szafki (najlepiej typu cargo),
  • regały.

Nie należy zapominać o zaopatrzeniu się w różnej wielkości słoiki. Przeźroczysty materiał opakowań pozwoli na szybkie rozpoznanie ich zawartości, a także łatwiejszą organizację spiżarni. Jest to również bardzo estetyczne i ekologiczne rozwiązanie. 

Pomysłowe rozwiązania kluczem do funkcjonalnej spiżarni

W przypadku aranżacji spiżarni dobrze jest zadbać o odpowiednie sztuczne oświetlenie, które pozwala na łatwe zlokalizowanie produktów. Jeżeli w spiżarni znajdują się nie tylko produkty spożywcze, ale także sprzęty AGD, to przed schowaniem dobrze jest je dokładnie wyczyścić. Warto również zainwestować w specjalne woreczki, które chronią akcesoria przed gromadzeniem się kurzu. Lepszą organizację w spiżarni zapewniają również dodatkowe koszyki i pudełka, do których można włożyć słoiki z przetworami oraz przyprawy. Żywność można również posegregować według rodzaju użytkowania, a pudełka podpisać. Pozwoli to na szybkie i bezproblemowe znalezienie tego, czego się szuka.

Jeżeli chce się posiadać funkcjonalną spiżarnię, to warto zwrócić się do ekspertów, którzy pomogą wygospodarować na nią przestrzeń oraz doradzą, w jaki sposób najlepiej takie miejsce urządzić. Jednym z renomowanych producentów mebli na wymiar jest ernestrust, którego projekty są nie tylko funkcjonalne, ale także designerskie.