Ciekawe

Witaminy zaklęte w proszku

Zima to okres dość trudny dla wielu osób. Brak słońca, mniejsza aktywność fizyczna, niedobór warzyw i owoców, to niestety czynniki, które zdecydowanie przekładają się na pogorszenie się naszego zdrowia. Czy istnieje jakiś sposób na to, aby jednak zmniejszyć niedobór któregoś z tych czynników? Oczywiście – nawet wszystkich. Jednak ten artykuł powie o tym, jak zmniejszyć niedobór warzyw i owoców…

Suszone warzywa – samo zdrowie

Otóż idealnym wyjściem z sytuacji jest tutaj susz warzywny. Co to w zasadzie jest? Otóż jak sama nazwa wskazuje są to suszone warzywa. Najczęściej dodawane są one do zup albo sałatek jako przyprawa poprawiająca smak. Jednak warto także znać ich drugą stronę natury…
Otóż susz warzywny nie tylko jest znakomitą potrawą! Należy wiedzieć, że w procesie suszenia warzywa nie tracą żadnych swoich składników warzywnych, minerałów czy witamin. W związku z tym już nawet szczypta suszu dodana do potrawy to prawdziwa bomba witaminowa i energetyczna.

Sklepowy susz warzywny

Jak zatem widać powyżej to właśnie susz warzywny może stać się tą substancją, która pomoże nam zwalczyć zimą przykre dla nas niedobory witamin. Skąd jednakże możemy wziąć taki susz? Gdzie go kupić? Otóż warto wiedzieć, że jedna z popularnych przypraw zawierająca marchew, cebulę, seler i ziemniaki to właśnie susz warzywny.
Jednak to nie jedyny produkt tego rodzaju. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy takie susze jak suszone : pomidory, fasolę, pasternak, seler, pietruszkę, paprykę czy cebulę. Kupując susze warto jednakże zwrócić uwagę na firmę. Niska cena czasem może oznaczać także niską jakość. Warto zatem przeczytać, czy producent posiada odpowiednie certyfikaty poświadczające wysoką jakość wykonania.

Domowa bomba witaminowa

Warto także widzieć, że susz warzywny spokojnie możemy wykonać w domu. Zaletą takiego rozwiązania jest bez wątpienia fakt, że sami mamy kontrolę nad tym, czy suszymy na pewno zdrowe warzywa oraz w jakie mieszanki je połączyć.
Jak zaś wygląda sam proces suszenia? Generalnie nie jest on skomplikowany – każdy to może zrobić. Wystarczy bowiem kupić stosowne warzywa, umyć je, obrać i pokroić. Korzenie kroimy drobniej, liście i strąki zaś grubiej. Następnie możemy je w klasyczny dość sposób wystawić na słońce albo też w nieco bardziej nowoczesny – wsadzić do piekarnika!
Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką OGRODNIK S.A.