Strona główna » Bezpieczny transport mięsa
Ciekawe

Bezpieczny transport mięsa

Duże zapotrzebowanie na mięso (np. w zakładach przetwórstwa mięsa) jest bezpośrednią przyczyną projektowania nowych rozwiązań odnośnie transportu. Długie trasy wymagają zabezpieczenia wrażliwego ładunku przed wpływem warunków atmosferycznych, temperatury, uszkodzeń fizycznych i innych. Nacisk kładziony jest głównie na pojazdy służące do transportu mięsa oraz pojemniki z plastiku, w których jest ono przechowywane w tym czasie.

Warunki do przewożenia mięsa

Zabezpieczenie mięsa pod kątem świeżości i jakości podczas transportu to bardzo podstawowa kwestia, o którą dbałość wykazuje się już na etapie wyboru pojazdu. Transport mięsa zachodzi w warunkach chłodniczych, w samochodach posiadających specjalne, izolowane komory, w których temperatura bliska jest 0 stopni. Dzięki temu ładunek nie zamarza, ale też nie jest narażony na negatywny wpływ ciepła. Jest to bardzo ważne zwłaszcza podczas transportu na dłuższe dystanse – nietrudno wyobrazić sobie skutki długotrwałego przechowywania mięsa i jego przetworów w zamkniętej przestrzeni i wyższej temperaturze. Po zapewnieniu odpowiednio dobrych warunków, przewożenie mięsa nie jest ani trochę problematyczne, więc można je realizować na szeroką skalę.

Dlaczego warto sięgnąć po plastikowe pojemniki?

Właściwe porcjowanie oraz oczywiście zabezpieczanie mięsa przed przypadkowym zabrudzeniem czy uszkodzeniami umożliwiają pojemniki z plastiku. Ich powierzchnia jest o wiele mniej podatna na zanieczyszczenia i wnikanie drobnoustrojów niż np. drewniana, można też bez problemu zmywać ją i dokładnie osuszać. Zanika tutaj problem zanieczyszczania środowiska, bo pojemnik na mięso wykorzystuje się wielokrotnie. Nie ma konieczności wyrzucania zużytych i nabywania nowych przez dłuższy czas.

Różne rozmiary, wzory, a nawet kolory

Właściwy transport mięsa dzięki pojemnikom z plastiku zapewnia przede wszystkim doskonałą izolację przed wnikaniem do wewnątrz nich różnych drobnoustrojów i zanieczyszczeń. Żeby efekt był jak najlepszy, należy sięgnąć po elementy odpowiednich rozmiarów i kształtów. Pojemnik na mięso posiada również szczelną pokrywę, która jednocześnie jest łatwa do zdjęcia w razie potrzeby (przeważnie należy zastosować nacisk na jedno lub dwa miejsca, wtedy łatwo zsuwa się z pojemnika). Dzięki oznaczeniom kolorystycznym można posegregować niejednorodny ładunek i uniknąć pisania po powierzchni pojemników lub otwierania ich bez potrzeby tylko w celu sprawdzenia zawartości. Takie pojemniki prezentują się też bardziej estetycznie, co miewa znaczenie np. podczas wyładunku lub przechowywania w magazynach.