Strona główna » Suszone warzywa – jak ch używać?
Zdrowie i Uroda

Suszone warzywa – jak ch używać?

Suszone warzywa pojawiają się na coraz większej ilości sklepowych półek. Producenci prześcigają się w sowich propozycjach, a przecież można też wykonywać je domowym sposobem. Warzywa te zawierają w sobie sporo witamin i smaku. Jak można je używać?

Chipsy

Suszone warzywa mogą być świetną alternatywą dla niezdrowych chipsów. Mogą być traktowane jako pyszna i niskokaloryczna przekąska pomiędzy posiłkami. Można jeść je z dodatkiem dipów lub sosów. Nadają się też do własnoręcznego doprawienie – solą, pieprzem lub ulubionymi ziołami.

Ogromną przewagą suszonych warzyw nad prawdziwymi chipsami jest ich stosunkowo niewielka zawartość tłuszczu. Im go mniej w jedzeniu, tym mniej przedostaje się do organizmu. Ostatecznie, oznacza to mniej złego cholesterolu w diecie.

Takie chipsy nadają się też na przekąskę dla dzieci. To dobry sposób na dostarczenie im niezbędnej dawki witamin i minerałów. Z tego powodu warto przyjrzeć się im bliżej i na poważnie rozważyć stałe dołączenie ich do diety.

Do zupy

Ciekawym pomysłem jest wrzucenie suszonych warzyw do zupy. Smakuje ona inaczej niż na świeżych produktach, ale nadal jest pyszna i pożywna. Największym uznaniem cieszy się suszona włoszczyzna, która umożliwia szybkie i wygodne przygotowanie bulionu. On z kolei, może być bazą do przygotowania innych zup.

Suszone półprodukty po wrzuceniu do wody nabierają jędrności. Stają się bardzo podobne do świeżych. Jednakże ich przechowywanie jest dużo prostsze i wygodniejsze. Takie warzywa zajmują wyjątkowo mało miejsca, nie trzeba ich kroić, ani obierać. Są właściwie od razu gotowe do użycia.

Jako przyprawy

Znane jest też wykorzystanie suszonych warzyw jako przyprawy do dań. Są one w pełni naturalne, pozbawione wszelkich niepożądanych dodatków. Nie ma w nich soli, wzmacniaczy smaków, ani żadnego rodzaju mąki. Są tylko i wyłącznie czyste warzywa.

Dobrym pomysłem jest dodawanie suszonych buraczków do barszczu. Można też dodawać suszoną fasolę lub dynię do sosów. Do większości dań można wrzucić odrobinę cebuli białej lub czerwonej oraz naturalny suszony czosnek. Wybór jest ogromny, więc można bez trudu tworzyć własne, autorskie kompozycje smakowe. To szczególnie ciekawa propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A.