Ciekawe

Co możemy zamarynować?

Okres jesienny napawa nas zawsze pomysłami na zatrzymanie, a wręcz zakonserwowanie pewnych smaków. Szczególnie dotyczy to królujących na stołach w tym okresie grzybów, ale nie są to jedyne produkty, które możemy zamarynować. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów, które mogą zainspirować panie i panów domu.

Grzyby

Grzyby to oczywisty typ jeśli chodzi o marynowanie. Można powiedzieć, że 90% z nas poda je jako pierwsze skojarzenie słysząc słowo: marynata. Prawdziwym rarytasem są zarówno borowiki jak i podgrzybki marynowane w occie, serwowane najczęściej jako przystawka lub jedna z potraw wigilijnych. Trzeba przyznać, że grzyby szlachetne znakomicie pasują do tego rodzaju potraw.
Marynowanie grzybów jest bardzo proste, ponieważ nie wymagają one specjalnej obróbki, a ich krojenie nie sprawia wielkiego kłopotu. W przypadku podgrzybków marynować można całe kapelusze, dzięki czemu podane na stół prezentują się wyjątkowo apetycznie.

Ogórki

Ogórki to kolejny produkt, który najczęściej kojarzymy ze słoikami. Wprawdzie najpopularniejszym sposobem ich konserwowania jest kiszenie, ale marynata z octu również jest chętnie stosowana.
Do ogórków stosujemy różnego rodzaju dodatki. Często dodajemy do nich czosnek lub paprykę. Dzięki temu otrzymujemy gotowy zestaw sałatkowy, który zimą może być świetnym substytutem letnich i wiosennych surówek.

Papryka

Papryka konserwowa to obok ogórków najpopularniejsze warzywo, które serwujemy w marynacie. Jej zdecydowany i wyrazisty smak praktycznie nie wymaga już wielu dodatków i z powodzeniem może być serwowana jako samodzielna przystawka.
Marynować możemy wszystkie rodzaje papryki: czerwoną, zieloną, żółtą, a nawet chili, choć ta ostatnia, z uwagi na swój ostry smak, znacznie częściej służy jedynie jako dodatek. Bardzo popularnym sposobem jest mieszanie różnego rodzaju papryk, jednak z przewagą czerwonej. Podobnie jak w przypadku innych przepisów, czerwona papryka ma po prostu najprzyjemniejszy i najsłodszy smak.

Oliwki

Na koniec pomysł, który powinien być znany szczególnie miłośnikom wina. Marynowane oliwki to doskonała przekąska, która nie tylko świetnie smakuje, ale też bardzo wykwintnie się prezentuje. Dzięki temu świetnie sprawdzi się zarówno na domowej imprezie, jak i wystawnej kolacji.
Oliwki można podawać same, ale można je też wcześniej ponadziewać. Świetnym pomysłem jest użycie pasty paprykowej, czosnku lub migdałów. Uzyskujemy w ten sposób jeszcze bardziej wyrazisty smak, którym zadowolimy nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Podgrzybki marynowane w occie znaleźć można w Sklepie Vitapol

https://mebleinfor.pl http://birchclothing.com/innowacyjne-palenisko-na-taras/ http://likeplus.waw.pl/wybierz-oswietlenie-na-taras-i-stworz-wyjatkowa-atmosfere-w-strefie-wypoczynkowej/