Zdrowie i Uroda

Podgrzybki marynowane w occie

Owoce lasu marynowane w occie – prosty przepis

Zimowe obiady i kolacje można urozmaicać na wiele sposobów. Jednym z najsmaczniejszych są podgrzybki marynowane w occie. Las zamknięty w słoikach zachwyci nas swoim aromatem i smakiem o dowolnej porze roku, gdy będziemy mieć ochotę na doskonałą przystawkę lub dodatek do dań mięsnych. Wystarczy zejść do spiżarni po słoik z pysznościami.

Dylematy początkującego kucharza

Dla doświadczonych kucharzy przyrządzenie podgrzybków marynowanych w occie nie jest najmniejszym problemem. Początkujący może się gubić w gąszczu dostępnych przepisów. Podgrzybki nazywane (podobnie jak inne grzyby) owocami lasu można przygotować w zalewie octowej, czosnkowej lub słodko-kwaśnej, w zależności od upodobań kulinarnych twojej rodziny.
Podgrzybki marynowane w occie można przyrządzić z kapeluszy i trzonków, ale większość przepisów skupia się na samych kapeluszach. Najlepsze są te małe i twarde, większe można przed gotowaniem pokroić na małe kawałki. Decyzja należy do kucharza, ale warto wypróbować kilka różnych przepisów, aby móc porównać ich walory smakowe.

Grzyby koniecznie ugotować!

Kapelusze podgrzybków należy dokładnie oczyścić, a dla pewności również sparzyć. Dzięki temu w słoikach wylądują w idealnym stanie bez żadnych nieestetycznych zanieczyszczeń.
Kolejny krok to ugotowanie ich w lekko osolonej wodzie. Czasami zaleca się już na tym etapie dodać do wody odrobiny octu, ale klasyczne przepisu mówią jedynie o soli.

Dwie metody na perfekcyjną zalewę octową

Idealna zalewa to warunek konieczny, aby podgrzybki marynowane w occie miały wyrazisty smak, zapach i chrupkość Zwykle przyrządza się ją z wody i octu (najczęściej w proporcach 1 do 0,5) z dodatkiem soli i cukru. Reszta to kwestia przypraw i dodatkowych składników, takich jak na przykład plasterki cebuli i marchewki. Pierwsza szkoła zaleca zagotować przyprawy razem z wodą i octem.
Według drugiej liść laurowy, pieprz, gorczycę oraz plasterki warzyw należy włożyć do słoika z grzybami i zalać gorącą zalewą. Ostatni krok to pasteryzowanie – około 10 minut.
Podgrzybki marynowane w occie znaleźć można w Sklepie Vitapol