Dom i Wnętrze

Solidna patelnia – jaką wybrać?

Kupno patelni to inwestycja na lata. W sklepach znaleźć możemy obecnie szeroki wybór patelni, począwszy od lekkich, aluminiowych modeli, na ciężkim żeliwie kończąc. Jakie patelnie cieszą się największą popularnością? Jaki model sprawdzi się w Twojej kuchni? Sprawdź!

Patelnia z powłoką non-stick

Przywierające do dna patelni potrawy mogą przysporzyć niemałych kłopotów podczas gotowania. Wybierając nowoczesną patelnię z powłoką non-stick, raz na zawsze pozbawiasz się uciążliwego kłopotu. Czołowi producenci wyposażenia kuchennego odchodzą od popularnego do niedawna teflonu na rzecz ceramiki. Powłoka ceramiczna nie zawiera w sobie szkodliwych substancji i pozwala na przygotowywanie soczystych, zdrowych potraw przy minimalnym udziale tłuszczu. Tego typu patelnie wykonane są przeważnie z aluminium, które bardzo dobrze przewodzi ciepło, co pozwala na zredukowanie ilości zużywanej energii.

Patelnia stalowa

Miłośnicy klasycznych rozwiązań i osoby posiadające doświadczenie na kulinarnym polu z pewnością docenią walory patelni wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Jednolita, stalowa powierzchnia doskonale nadaje się do smażenia mięsa (w szczególności steków) oraz duszenia. Aby naczynie zachowało swój elegancki wygląd i nie pokryło się rdzą, wybierz model wykonany z wysokogatunkowej stali nierdzewnej 18/10. Antykorozyjna stal z domieszkami niklu i chromu jest odporna na zarysowania i bezpiecznie można myć ją w zmywarce.

Idealny prezent na nowe mieszkanie!

Wysokiej jakości, porządna patelnia to doskonały prezent na nowe mieszkanie lub urodziny dla miłośnika kuchni! Poszukując podarunku dla bliskiej osoby, warto kierować się przede wszystkim funkcjonalnością. Możesz być pewien, że obdarowana osoba z pewnością doceni sprzęt i akcesoria kuchenne wysokiej jakości.