Stylowe kluby i oblegane restauracje są skupione często wokół centrum miasta lub w modnych dzielnicach. I nic w tym dziwnego – taka lokalizacja stwarza większe szanse na pozyskanie klientów i wypromowanie lokalu. Nie oznacza to jednak, że na osiedlu oddalonym od centrum czy starówki, pełniącym raczej funkcję „sypialni” miasta, nie da się stworzyć klimatycznego pubu, do którego chętnie będą zaglądać nie tylko okoliczni mieszkańcy.
Miejsce z pomysłem
Można oczywiście pójść na łatwiznę, wychodząc z założenia, że skoro w okolicy nie ma żadnego pubu, to wystarczy kilka stolików i jakikolwiek bar, a klienci i tak się znajdą. Jednak na dłuższą metę takie rozwiązanie się nie sprawdza i nie opłaca. Warto mieć konkretną wizję i oryginalny pomysł, który sprawi, że o twoim pubie będzie się mówić nawet na drugim końcu miasta. Jeszcze zanim zaczniesz załatwiać formalności, przemyśl dokładnie charakter i klimat miejsca, które zamierzasz stworzyć. Najlepiej jeżeli plan zostanie już na początku dopracowany w szczegółach – wtedy na dalszych etapach wszystko pójdzie o wiele łatwiej i szybciej. Nie należy również zapominać o uwzględnieniu lokalu – możliwe, że niektóre z zaplanowanych rozwiązań trzeba będzie dostosować do warunków lokalowych i nieco zmodyfikować.
Nie tylko koncesja
Aby pub mógł działać, potrzebna będzie przede wszystkim koncesja na alkohol. Po takie zezwolenie musisz udać się do urzędu miasta lub gminy – koncesję wydaje prezydent miasta, burmistrz lub wójt. Zanim jednak złożysz wniosek o koncesję, czeka cię jeszcze kilka innych formalności. Na początek – zarejestrowanie działalności gospodarczej. Następnie zakup (lub najem) lokalu. Wreszcie, po przeprowadzeniu remontu i urządzeniu pubu – wizyta inspektora z Sanepidu i wydanie decyzji o spełnieniu warunków do prowadzenia lokalu gastronomicznego. Wszystkie uzyskane zaświadczenia (odpis z KRS lub CEIDG, potwierdzenie własności lokalu lub kopia umowy najmu i zgoda administratora budynku, decyzja Sanepidu) trzeba dołączyć do podania o przyznanie koncesji. Poza tym pozwolenie na sprzedaż alkoholu wiąże się z konkretnymi opłatami – za pierwszy rok zapłacisz sumie 3150 zł:
- 525 zł za sprzedaż alkoholu do 4,5% oraz piwa
- 525 zł za alkohole o mocy 4,5%-18% (oprócz piwa)
- 2100 zł za sprzedaż alkoholi wysokoprocentowych – powyżej 18%
W następnych latach wysokość opłat jest wyliczana procentowo, w zależności od dochodów ze sprzedaży każdego rodzaju alkoholi.
Napoje i przekąski
Kiedy lokal jest już wyremontowany, umeblowany i gotowy na przyjęcie pierwszych gości, a wszystkie niezbędne formalności dopełnione – można zacząć układać menu… Oczywiście, że nie! Już na pierwszym etapie planowania powinieneś określić, jakie dania i napoje chcesz serwować w swoim pubie. Oprócz standardowych przekąsek do piwa, warto pomyśleć także o bardziej zaawansowanych potrawach. Kluczową kwestią w prowadzeniu pubu jest wybór dostawców alkoholu. Najlepiej nawiązać współpracę z dużymi hurtowniami, które mogą zaproponować ci korzystne ceny i szeroki wybór – ciekawą ofertę można znaleźć np. na http://alkohole.eurocash.pl/. Po skompletowaniu trunków i przygotowaniu dań nie pozostaje nic innego, jak tylko urządzić imprezę promocyjną z okazji otwarcia nowego pubu.