Grzyby w kuchni są bardzo popularne. Bardzo często są używane jako główny składnik wielu zup, jednak stanowią również atrakcyjny dodatek do sosów oraz innych dań. Wykonuje się z nich także aromatyczne przystawki. Niewiele osób pamięta o tym, ale grzyby możemy również zamarynować. Zatem w jaki sposób to zrobić?
Odpowiednia marynata bardzo ważna
Przede wszystkim jeżeli chcemy przygotować smaczne grzyby w marynacie, powinniśmy dobrze dobrać proporcje do naszej zalewy. Warto pamiętać, że należy je dobrać odpowiednio do ilości posiadanych przez nas grzybów.
Przykładowo posiadając kilogram grzybów powinniśmy mieć kolejno jedną szklankę octu 10% oraz 3 szklanki wody. Niezbędny będzie również cukier oraz sól, a także jeden liść laurowy. Z przypraw możemy dodać także ziele angielskie (około 4 ziarna). Tak przygotowaną marynatę powinniśmy zagotować.
Jakie grzyby możemy marynować?
Bardzo wiele osób po bogatym grzybobraniu zastanawia się bardzo często, jakie grzyby możemy marynować. Warto pamiętać, iż praktycznie każde nadają się do marynowania. W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się w szczególności podgrzybki oraz rydze marynowane, na których wykonanie decyduje się coraz więcej osób.
Takie rozwiązanie jest dla nas bardzo korzystne w szczególności, jeżeli posiadamy bardzo dużo grzybów. Wykonane przez nas przetwory na bazie marynaty mogą być doskonałą przystawką w szczególności zimą, gdy niedostępnych jest wiele warzyw oraz owoców, z których moglibyśmy wyczarować smakowite dania.
Wykonanie marynaty wcale nie jest takie trudne
Warto pamiętać, iż wbrew pozorom wykonanie dobrej marynaty wcale nie jest takie trudne. Przykładowo takie rydze lub też inne grzyby wystarczy tylko dokładnie umyć oraz ugotować.
Kolejno wkładamy je do słoika i zalewamy gorącą zalewą, która powinniśmy wykonać zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Jednak aby nasze rydze marynowane były smaczne i zawekowały się, powinniśmy napełnione i zakręcone słoiki odwrócić do góry dnem. Zatem jak można zauważyć z przygotowaniem rydzów marynowanych poradzi sobie każdy.
Przygotowanie rydzów marynowanych, jak również innych grzybów w zalewie z octu wbrew pozorom nie jest takie trudne. Powinniśmy o tym pamiętać, ponieważ jeżeli zerwiemy grzyby w lesie powinniśmy szybko w jakiś sposób je zagospodarować. Jest to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie nasze zdobycze mogą bardzo szybko utracić swoje walory smakowe. Taka marynata nie jest wymagająca i z pewnością poradzą sobie z nią osoby, które do tej pory nie miały zbyt dużego doświadczenia w kuchni.
Rydze marynowane kupisz na https://sklep.vitapol.net/rydze-marynowane.html